Den hälsosamma livsstilen

shutterstock_130024625

Få det mesta ut av din hälsosamma livsstil

Hälsa har blivit en otroligt viktig del av vår vardag. Vi måste se till att äta hälsosamt, motionera, få en god natts sömn och många andra saker. Flera människor börjar utöva någon form av motion, oavsett om det är löpning, fitness, lagsport, simning eller andra typer av träning. Vissa former av motion kräver särskild utrustning, men om du har ett par löparskor och några träningskläder, är du redo för att utöva de flesta former av motion.

Motion och hälsosam kost är inte de enda ingredienserna som behövs för att ha en hälsosam livsstil. Rökning är en av de dåliga vanorna du måste vänja dig av om du vill dra full nytta av en hälsosam livsstil. Många ser  inte rökning som ett hinder för att samtidigt ha en hälsosam livsstil. Men rökning kommer alltid att påverka din kropp negativt, även om du kanske inte direkt känner det. Därför är det relevant att titta på hur skadlig rökning är och de hälsomässiga fördelarna du kan få genom att sluta röka. Till sist är det värt att diskutera samhällsdebattens stora ämne just nu, nämligen användningen av elcigg.

Rökningens skadliga effekter 

Naturligtvis är det inte okänt att rökning inte är bra för din hälsa, utan tvärtom kan utlösa en rad dödliga sjukdomar. Men hur skadliga är de små giftpinnarna egentligen?

Det föregår konstant forskning om rökning och varje dag tar man reda på nya saker om tobak och cigaretter. En sak som kommer klart fram är att rökning ökar risken för sjukdomar som cancer, hjärtkärlsjukdomar, slaganfall, KOL och ögonsjukdomar. Förutom sjukdomar finns det också flera andra skadliga konsekvenser av rökning. Man kan bland annat uppleva andningsproblem, gula tänder, rynkor och minskad fertilitet. Rökning påverkar således din hälsa i en dålig riktning och det finns massor av fördelar med att sluta röka.

 Hälsofördelar med att sluta röka

Kort tid efter att du har slutat röka, kommer du att uppleva hälsofördelar. Bara 20 minuter efter rökstopp återgår blodtrycket och pulsen till normal och efter en dag blir risken för blodproppar mindre. När det hat gått mellan tre och tolv månader, kommer din fertilitet att förbättras. Du kommer att uppleva mindre hosta, bättre sömn och ha det lättare att andas. Om du håller dig till rökavvänjningen, halveras risken att få en blodpropp efter ett till två år och efter en period av 10 till 15 år blir risken för en blodpropp på samma sätt som om du aldrig har rökt.

Använd elciggen som hjälp

Elektroniska cigaretter är ett stort ämne i den offentliga debatten och de väcker många frågor. Får man röka dem inomhus, hur hälsosamma  är de och vad gör de till kroppen? Eftersom e-cigaretter fortfarande är relativt nya på marknaden, har man inte haft den tid som krävs för att forska i dem. Därför är det inte möjligt att säga mycket om deras inverkan.

En sak är dock säker och det är att e cigaretter utan nikotin är hälsosammare än vanliga cigaretter. Man kan hitta e cigaretter med och utan nikotin här.  E cigaretter kan alltså användas som ett hjälpemedel för rökavvänjning.  Med deras hjälp undviker man så många av de skadliga ämnen som annars förknippas med regelbunden rökning. Men det återstår att se exakt vilken effekt de har.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed