Högsäsongen för skillsmässor är över

shutterstock_95861986

Sommarsemester med din partner är inte alltid så glad! Ofta upplever parterapeuter att det är högsäsong för relationsproblem och skilsmässor varje år efter både sommar- och jullov. Semester när allt ska vara så bra, men när sammanhållning, kärlek och glädjen av att vara tillsammans ändå inte är närvarande. De goda känslorna ersätts av hopplöshet och brist på framtidstro med ens partner när man inte ens kan få semestern att fungera, som annars skulle vara inställd för glädje, mys och mindre stress än i vardagslivet.

Vi hör om och om igen att det har blivit allt för lätt att skiljas, men låt mig göra det helt klart att den endast sägs av människor som aldrig varit i mitten av en skilsmässa! Det är otroligt hårt och beslutet blir ofta först taget när allt annat är testat och man har kämpat för att undvika skilsmässa i år. Jag tror inte på lyckliga skilsmässor, men jag tror på bra skilsmässor och att man kan få glädje framåt i livet.

Om du står mitt i en skilsmässa, kom ihåg att oavsett vad som händer, är det ditt ansvar att få bästa möjliga framtid – även om det är din partner som lämnar dig. Du måste ta hand om dig själv och din framtid. Behöver du hjälp sök det gärna!

De bästa råd jag kan ge dig för att få en bra skilsmässa är följande

  •  Åtskilj känslorna från de många praktiska saker som ni måste hålla med om.
  • Förstå ditt medansvar, även om det inte är du som vill ha skilsmässa.
  • Gör avtal som är rättvist för båda parter för att avstå från konflikter framöver. Kom så långt som möjligt överens utan hjälp av Statsförvaltningen och kom ihåg att det är nödvändigt att kompromissa.
  • Involvera aldrig barn i konflikter mellan vuxna. De vet inte varför ni får en skilsmässa eller varför ni bråkar.
  • Ta ansvar för barnens uppfostran. Gör en överenskommelse om hur ni kan samarbeta.
  • Skriv en lista över alla de saker som behöver åtgärdas eller hanteras.
  • Skriv dagbok och se till att ständigt fokusera på hur du kan bidra till att du får en bra framtid.
  • Sök stöd, kunskap och råd när det behövs.
  • Sov på dina reaktioner till nästa dag och kom ihåg att det alltid finns två parter i en konflikt.

Det är viktigast att du kommer ihåg att skilsmässa inte är ansvarig för hur du formar din framtid.

Är du rädd för konflikter, osäker på om det finns saker du hanterar fel, nervös över om du hittar dig själv i offerrollen eller behöver du lite hjälp för att få en bra skilsmässa, tveka inte att söka den! Ibland är det så lite som behövs för att vända de negativa tankarna till något konstruktivt och ibland är det bara en bra idé att ha en tredje part när du gör avtal om bostadsadress, ekonomi osv.

För dig som är mitt i en skilsmässa – kom ihåg att du inte är ensam. Det finns en framtid efter skilsmässan och ensamhet är inte så farlig. Det är faktiskt mycket bättre att känna sig ensam än att känna ensamheten och bristen på sammanhållning med sin partner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed